Bozburun

bozburun2
bozburun1
bozburun3

Küçük bir balıkçı kasabası görünümünde olsa da ekonomik olarak benzerlerine oranla çok canlıdır. En büyük ekonomik kalemi gulet imalatı ve işletmesi olan Bozburun, 2004 yılında merkez limana kayıtlı olan 183 guletiyle Türk turizminin gelişimine çok büyük katkı sağlamıştır.

Bunun yanında balıkçılık da Bozburun’un önemli bir geçim kaynağıdır. Balık çeşitleri açısından dünyanın en zengin denizlerinden biri olan Ege’nin belki de en güzel koyuna sahip Bozburun, denizin bu cömertliğini olumlu yönde kullanmıştır. Marmaris’in ve çevre ilçelerin balık ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Bozburun halkı, balıkçılığı dünya normlarına uygun olarak, doğaya saygılı bir şekilde yapmaktadır.

Bu küçük kasaba, boyundan çok daha büyük işleri başarmaktadır.

Kayalık, bakir ve kıvrımlı tepelerin arasına sıkışmış Bozburun yarımadasının halkı da en az yörenin doğal dokusu gibi nadir görülen türdendir. Bozburun, hayat mücadelesi esnasında genelde büyük kentlerde kaybolan insancıl değerlerin tam anlamıyla korunduğu, yörenin en güzel teknelerinin yapıldığı ve en bol balığının çıktığı şirin bir balıkçı kasabasıdır. Ayrıca Muğla yöresinde arkeolojik dokusu korunabilmiş yegâne yerleşimlerden biridir.

Aslında Bozburun çok daha önce keşfedilmiş Anadolu insanı tarafından. Ülkemizin en eski yerleşimlerinden biri durumunda. Bölgenin tarihini anlatan “Karya” isimli muhteşem bir eser yazarak bu konudaki bilgi eksiğimizi kapatan değerli araştırmacı sevgili Bilge Umar’a göre Bozburun için 4000 senelik bir geçmiş söz konusu.

Bu özgün balıkçı kasabasının tarihi Umar’a göre M.Ö. 2000 yılına kadar uzanır. Karia halkı bu yöreyi Larymna, insanlarını da “Kum halkı” diye adlandırır… Kent, Bozburun körfezinin iç ucundadır ve hemen yanıbaşında, bir derenin taşıdığı alüvyonlarla oluşmuş genişçe bir kumsal vardır. “Poseidonion” diye de anılan kentin çevresinde kale ve mezar kalıntılarına kolaylıkla rastlanabilinir. Yerel halkın “Kale” dediği tepenin denize bakan yamacında surların ve dikdörtgen planlı burçların Leleg türü duvarları, kykop işçiliği örgüsüyle, olağanüstü güçlü yapıldığından olmalı, hayli etkileyici denebilecek bazı sur bölümleri günümüze kadar ulaşmıştır.

Bozburun yarımadasında bilinen 10 tarihi kent daha vardır.